Barista - czyli człowiek od parzenia kawy - Portal kawowy

szkolenia dla baristów wrocław

Kawa włoska i nie tylko

Dziś obecność kawy jest widoczna wszędzie. Widzimy ją w domu w kubkach na stole. Widzimy w dłoniach przechodniów na ulicy. Widzimy na biurkach urzędników. Nie wspominając już o restauracjach. Dzieje się tak, bo kawa jest dziś pod

Barista - czyli człowiek od parzenia kawy - Portal kawowy szkolenia dla baristów wrocław
stawowym napojem. Sprzedaż kawy ciągle wzrasta, bo uwielbiamy jej lekko gorzki smak i przypalony zapach. Spożywamy ją na różne sposoby. Wielu osobom smakuje kawa włoska. Piją ją ludzie nie tylko podczas wczasów spędzanych we Włoszech, lecz również w swoim kraju. Włoskie espresso możemy wypić i u siebie. Wystarczy tylko je odpowiednio przyrządzić. Włosi słyną z parzenia kawy espresso i dlatego u nich nam smakuje najlepiej. Bo na smak kawy wpływa wiele czynników. Przede wszystkim rodzaj kawy, czas jej palenia, miejsce zbierania. Smak kawy zależy również od sposobu jej parzenia, od ciśnienia, od rodzaju wody, a także od dodatków. A nawet miejsce, atmosfera i towarzystwo ma wpływ na smak kawy. Najdroższa kawa na świecie pochodzi z Indonezji i nosi nazwę kawa luwak. Rocznie produkuje się jej bardzo mało dlatego jej cena jest tak wysoka. Lecz sposób jej wytwarzania również nie jest standardowy. Gdyż pozyskiwana jest z odchodów indonezyjskiego łaskuna, który zjada najlepsze owoce kawy. I po częściowym przetrawieniu wydala. Takie odchody są zbierane, myte i przetwarzane na kawę.


corretto czyli espresso z dodatkiem grappy

Kawa to zazwyczaj podstawowy, poranny napój większości z nas. Już sam jej aromat stawia na nogi i sprawia, że chce nam się więcej. Tym bardziej więc warto wiedzieć, jak powinna wyglądać prawdziwa, włoska kawa.
Kawa we Włoszech opiera się na całym rytuale. Do godziny 11 pija się kawy mleczne, np. cappuccino czy latte. Później stawia się już na inne rodzaje.
Wśród kaw włoskich największym uznaniem cieszy się espresso. Jest intensywna i ma mocny smak. Kolejną, ciekawą kawą jest lungo, do której parzenia dodaje się więcej wody, niż do mocnego espresso. Urozmaiceniem intensywnej kawy może być za to tzw. corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy czy koniaku.
Co stanowi podstawę dobrej kawy? Nie tylko odpowiednie ziarna, ale także świeże jej zmielenie i zaparzanie. Wówczas aromat i smak takiej kawy będzie niesamowity. Kawa włoska nie może zatem obyć się bez dobrego traktowania.
Sprzedaż kawy we Włoszech, jak i na całym świecie stale rośnie, dlatego ten napój nigdy nie wyjdzie z mody. Jego wszelakie konfiguracje ciągle podbijają nasze kubki smakowe i skutecznie budzą na kolejny, dobry dzień.


Jeśli komuś taki rodzaj kawy wydaje

Kawa to najlepszy napój na poranne rozbudzenie. Większość ludzi rozpoczyna swój dzień od filiżanki gorącego, czarnego espresso. Doskonale w tej roli sprawdza się kawa włoska. Pełna bogatego smaku i aromatu. Jeśli komuś taki rodzaj kawy wydaje się być za mocny, może do smaku dodać sobie mleka. Kawa jest wtedy delikatniejsza i może przypaść do gustu większej ilości koneserów kawy. Liczne promocje sprawiają, że coraz częściej do użytku domowego kupowane są ekspresy ciśnieniowe. Powodują one, że za sprawą jednego przycisku możemy się delektować dowolnie wybranym napojem. Od caffe latte do podwójnego espresso. Dla każdego coś innego. Sprzedaż kawy dzięki temu rownież rośnie, gdyż lepszej jakości ziarna kawy smakują bardziej, niż produkt byle jakiej jakości. Jeśli chcemy delektować się napojem, to powinniśmy użyć do jego przyrządzenia najlepszej jakości składników. A jeśli już mamy to wszystko, to ważne jest również w czym tę kawę zaserwujemy. Producenci prześcigają się w wymyślaniu przeróżnych udogodnień i gadżetów. Na przykład szklanki z podwójnymi ściankami pozwolą dłużej zachować temperaturę napoju.